Laag volatiele fondsen risicovoller dan verwacht

Hebt u een laag volatiel (weinig beweeglijk) beleggingsfonds of overweegt u er een aan te kopen? De AFM heeft voor u een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

  1. De volatiliteit van het fonds kan veel hoger zijn dan u verwacht. Laag volatiele fondsen geven geen garantie voor de mate van volatiliteit en soms is de volatiliteit alleen in theorie laag, maar in de praktijk hoog. Raadpleeg daarom uw adviseur of de essentiële beleggersinformatie op de website van de aanbieder.

  2. Laag volatiele fondsen zijn complex. Deze fondsen lijken eenvoudig van aard maar de achterliggende berekeningen zijn niet eenvoudig te doorgronden. Zorg dat u de werking en de risico’s van het product begrijpt, voordat u de aankoop doet. Raadpleeg zo nodig uw adviseur.

  3. Volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers van een fonds. Laag volatiele beleggingsfondsen beperken in beginsel zowel de verliezen in slechte tijden als de winsten in stijgende aandelenmarkten. In een opgaande markt zal een laag volatiel beleggingsfonds naar verwachting dus minder rendement opleveren dan een beleggingsfonds waarbij een marktgewogen index wordt gevolgd.

  4. Laag volatiele fondsen concentreren zich vaak op aandelen uit laag volatiele sectoren zoals bijvoorbeeld nutsbedrijven en de gezondheidszorg. De laag volatiele fondsen zijn hierdoor gevoeliger voor schokken in deze specifieke sectoren. Omdat er sprake is van een specifieke strategie kunnen ook de transactiekosten hoog zijn.

  5. Door goede resultaten in het verleden zijn veel beleggers in laag volatiele fondsen gestapt. Door deze aanzienlijke kapitaalinstromen richting aandelen met een lage volatiliteit kunnen deze aandelen overgewaardeerd raken en relatief ‘duur’ zijn.

Bron: AFM

Afspraak maken